انواع شرکت در ایران و کاربردها و تفاوت آن ها چیست؟ این سوالی است که اغلب کسانی که قصد تاسیس یک شرکت را دارند برایشان ایجاد می شود. انواع مختلفی از شرکت ها برای تشکیل یک کسب و کار وجود دارد. هر یک از این شرکت ها دارای ساختار قانونی و قوانین مخصوص به خود هستند. در حالت کلی چهار نوع اصلی شرکت داریم که در این مقاله انواع شرکت را با شرح جزئیات و قوانین مربوط به آن بیان می کنیم. هر کارآفرینی باید قبل از شروع کسب و کار خود این مطالب را با دقت مطالعه کند و بررسی نماید که چه نوع ساختاری می تواند برای فعالیت های اقتصادی او مفید باشد.
انواع شرکت در ایران و کاربردها و تفاوت آن ها
به عنوان بنیانگذار یک کسب و کار به طور طبع نیاز است تصمیمات زیادی را در رابطه با بیزینس خود اخذ کنید. شاید یکی از اولین و مهمترین تصمیمات شما این باشد که یک ساختار قانونی و متناسب را برای فعالیت های تجاری و اقتصادی خود انتخاب کنید. اما پیش از تصمیم گیری باید انواع شرکت ها را بشناسید.
غالبا شرکت ها با توجه به نوع مدیریت، تعداد اعضا و یا شرکای آن و قوانین و ساختار ان ها طبقه بندی می شوند. این تفکیک ها باعث شده هر یک از این شرکت ها برای کسب و کاری خاص مناسب باشند و هدف ها و نیازهای انواع کسب و کارها را برآورده کند.
انواع شرکت در ایران
نوع شرکتی که انتخاب می کنید با توجه به ساختاری که دارد بر همه چیز می تواند تاثیر بگذارد.
عملیات روزانه: نوع شرکت و ساختار تجاری شما مشخص کننده نحوه و نوع انجام عملیات روزانه ست. همچنین مشخص می کنند چه کسانی مسئولیت تصمیم گیری را به عهده دارند.
مالیاتها: مقررات مالیاتی با توجه به نوع کسب و ساختار آن می تواند متفاوت باشد. برخی از ساختارها ممکن است مشوقهای مالیاتی یا معافیتهایی داشته باشند که بر میزان مالیاتی که نیاز است پرداخت کنید تاثیر گذار باشد.
برای حصول اطمینان از اینکه ساختاری را انتخاب میکنید که از حقوق و مزایای قانونی مناسب برخوردار باشد، مشورت با کارشناسان حقوقی و مالی تکسفیر میتواند کمک بسیاری به شما کند.
.آیا برای کسبوکار خود در نظر دارید ساختار خاصی را انتخاب کنید؟ ما در تکسفیر میتوانیم به سوالات شما در رابطه با مزایا و معایب ساختارهای مختلف پاسخ دهیم

مقایسه ساختارهای تجاری
ساختار کسب و کار شما بر میزان مالیات پرداختی ، توانایی شما در جمع آوری پول، اسنادی که باید تشکیل دهید و مسئولیت شخصی شما تأثیر می گذارد.
قبل از اینکه کسب و کار خود را در ایالت ثبت کنید ، باید یک ساختار تجاری را انتخاب کنید . اکثر مشاغل همچنین باید یک شماره شناسه مالیاتی دریافت کنند و برای مجوزها و مجوزهای مناسب تشکیل پرونده دهند .
با دقت انتخاب کنید. در حالی که ممکن است در آینده به یک ساختار تجاری متفاوت تبدیل شوید، ممکن است بر اساس موقعیت مکانی شما محدودیت هایی وجود داشته باشد. این همچنین می تواند منجر به عواقب مالیاتی و انحلال ناخواسته، در میان سایر عوارض شود.
انواع شرکتها
در حالت کلی دو نوع شرکت تجاری و مدنی داریم. شرکت های تجاری نیز به 5 دسته اصلی مسئولیت محدود، سهامی خاص، سهامی عام، تضامنی و تعاونی تقسیم بندی می شوند.
شرکت تجاری
شرکت تجاری شامل تعدادی از افراد است که مجموعه ای را تشکیل می دهند و بر اساس قوانین تجارت فعالیت تجاری خود را آغاز می کنند. این مجموعه یک شخصیت حقوقی و مستقل پیدا می کند. برای ایجاد این نوع شرکتها، لازم است تا مراحل قانونی ثبت شرکت تکمیل و آگهی ثبت شرکت منتشر شود.
شرکت های مدنی
شرکت های مدنی نوعی دیگر از شرکت است که تفاوت های اساسی با شرکت تجاری دارد. زمانی که که دو یا چند نفر در مالک یک شی یا ملک با یکدیگر شریک هستند می توانند شرکت مدنی تشکیل دهند. به طور مثال ممکن است چند شخص مالک زمین یا خانه ای باشند.
شرکت سهامی
یک سری از شرکت ها، سرمایه شرکت به سهام میان سهامداران آن تقسیم میشود. هر شخص سهامداری با توجه به میزان سهامی که دارد می تواند تصمیمی گیری کند و یا مسئولیتی داشته باشد. برای این نوع شرکت به 3 نفر سهامدار نیاز است. شرکت های سهامی در واقع شرکت های بازرگانی محسوب می شوند. حتی در صورتی که در آن فعالیت های بازرگانی صورت نگیرد. شما در نوع می توانید این شرکت ها را به ثبت برسانید. سهامی خاص و سهامی عام . هر یک را در اینجا توضیح می دهیم.
اگر می خواهید شرکتی که ثبت می کنید سرمایه آن تماما توسط موسسین آن تامین شود، شرکت سهامی خاص گزینه خوبی است. این شرکت ها اعتبار بالایی دارند و برای کسب و کارهای متوسط و یا کوچک ایده آل است.
نوعی دیگر از شرکت های سهامی هستند که با نام سهامی عام شناخته می شوند. بر خلاف سهامی خاص، سرمایه آن از طریق فروش سهام به مردم تامین می شود. حداقل 51 درصد سهام شرکت های سهامی عام از طریق فروش سهام به عموم مردم قابل تامین است. تنها زمانی نسبت به ثبت شرکت های سهامی خاص اقدام کنید که قصد توسعه کسب و کارتان را دارید و یا برای ایجاد یک کسب و کار بزرگ برنامه ریزی دقیقی کرده اید.
نکته مهم:
این موضوع را مد نظر قرار دهید که حتما قبل یا بعد از اسم شرکت عبارت ” سهامی عام” یا “سهامی خاص” در کلیه اوراق و اطلاعیه های ضروری شرکت نوشته شود. حداقل میزان سرمایه اولیه برای سهامی عام 500 هزار تومان است و برای سهامی خاص 100 هزار تومان می باشد.
بر اساس مواد قانونا تجارت (مواد 5-4-3-2-1 لایحه اصلاحی قانون تجارت)، تمامی سهام در شرکت های سهامی خاص باید دست سهامداران و هیئت مدیره باشد.
شرکت با مسئولیت محدود
بنیانگذاران شرکت های مسئولیت محدود باید حداقل دو نفر باشند. هر یک از شرکا، بدون نیاز به تقسیم سرمایه به سهام، تنها تا میزان سرمایه خود در شرکت مسئولیت دارد. در نام شرکت باید عبارت “با مسئولیت محدود” درج شود در غیر این صورت شرکت به عنوان تضامنی محسوب و تابع مقررات مربوطه خواهد شد.
در انتخاب نام این نکته را مد نظر داشته باشید که نام شرکت نباید به اسم هیچ یک از شرکا باشد. شرکت با مسئولیت محدود تنها زمانی تشکیل میشود که تمام سرمایه نقدی تادیه و سهمالشرکههای غیرنقدی تقویم و تسلیم شده باشد.

مزایای شرکتهای با مسئولیت محدود چیست
شرکت های سهامی خاص معمولا تعداد زیادی سهامدار دارند و شرکت های بزرگی نسبت به مسئولیت محدود هستند. به دلیل تعداد شرکای زیاد این شرکت ها دارای مقررات بیشتری هستند و جزییات آن زیاد است. اما در شرکت هایی که به عنوان مسئولیت محدود ثبت می شوند این مشکلات وجود ندارد و از این قیود آزاد هستند. غالبا تاسیس این شرکت ها توسط افرادی که با یکدیگر دوست و یا آشنا و فامیل هستند صورت می گیرد.در دیگر کشورهای دنیا نیز شرکت های با مسئولیت محدود شرکای کمتری دارند.
شرکت تضامنی
ثبت شرکت های تضامنی حداقل به دو نفر شریک نیاز دارد. این نوع شرکت شرکتی است که برای انجام فعالیت های تجاری تحت یک نام خاصی می تواند فعالیت نماید. دقت کنید که در این نوع از شرکت ها در صورتی که شرکت دارایی کافی برای پرداخت بدهی نداشته باشد، هریک از شرکا به تنهایی مسئول پرداخت بدهی ها می باشد. هر توافقی بین شرکا که مغایرت با این اصل داشته باشد، در مقابل اشخاص ثالث هیچ اعتباری ندارد. به همین دلیل این شرکت تنها بین افرادی که بسیار به یکدیگر اعتماد دارند و یا خانواده هستند تاسیس می شود.
شرکت تعاونی تولید و مصرف
شرکت های تعاونی برای تاسیس به 7 نفر شریک نیاز دارد و در زمینه های تولید و توزیع فعالیت می کنند. هدف از تاسیس این شرکت ها تامین نیازهای مجموعه ای از افراد در منطقه ای خاص است. این موسسات اغلب برای کمک به رفع مشکلات زندگی مانند اشتغال، مسکن یا تأمین نیازهای خاص تأسیس می شوند. موسسات غیر انتفاعی برای مؤسسین خود سودی به همراه ندارند و هدف اصلی آنها ارائه خدمات خیریه است. از سوی دیگر، موسسات غیر تجاری انتفاعی می توانند برای مؤسسین خود سودآور باشند، مانند مدارس غیر انتفاعی.
کلام پایانی
در این مقاله انواع شرکت ها و نحوه تشکیل و مقررات هریک را بررسی کردیم. همچنین شما با مطالعه کامل مقاله می توانید انتخاب کنید که با توجه به نوع فعالیت شما چه نوع شرکتی باید ثبت نمایید. برای اطمینان از انتخاب بهترین گزینه با نیاز شما، مشورت با کارشناسان حقوقی و مالی تکسفیر می تواند کمک به سزایی در مسیر شروع کسب و کارتان باشد. تصمیم درست می تواند مسیر رشد و موفقیت کسب و کار شما را هموار سازد.